Je kabelafval is veel waard. Ook voor het milieu.

We betalen niet alleen een exact berekende prijs voor kabelafval, maar sorteren en recycleren het ook. Hierdoor kunnen het koper en de kunststof hergebruikt worden. Een enorme meerwaarde voor de circulaire economie en voor de planeet. Er gaan geen kostbare grondstoffen meer verloren en de vervuilende koperontginning vermindert. Zo maken we samen de wereld een stukje properder.

We nemen voortdurend ons recyclageproces onder de loep.
Hoe kan het beter?

Tegen 2050 is de wereldwijde kopervoorraad zo goed als uitgeput, terwijl de vraag naar koper stijgt door de productie van elektrische wagens. Daarom recycleren wij uit kabelafval koper en kunststof. Die bieden we nadien als nieuwe grondstoffen aan.

 

We streven ernaar om klimaatneutraal te werken en volgen nu al de strenge Europese milieuwetgeving. Ook als klant ben je dus in orde en werk je mee aan de circulaire economie en aan een propere planeet.

Ons recyclageproces
in 4 stappen

Sorteren op kwaliteit en type

We sorteren het aangeleverde kabelafval eerst handmatig op zuiver koper en onzuiver koper. Alle onzuiverheden (ijzer, lood, inox, plastic, …) halen we eruit en bewaren we apart.

Kabels breken, ijzer en stof verwijderen

Met een kraan steken we de gesorteerde, koperhoudende kabels in onze voorbreker. Zo’n 6 tot 10 ton per uur. Die maalt alles tot grove stukken van zo’n 3 à 4 cm. Vervolgens wordt het stof een eerste keer uit het mengsel gezogen. Nadien gaat het mengsel over een magneetband en wordt het ijzer uitgesorteerd.

Scheiden van kunststof en koper

We verwerken het zuiver en onzuiver koper op twee aparte lijnen, waarop het voorgebroken materiaal fijner wordt gemalen. Nadien wordt de kunststof van het koper gescheiden.

 

Bij het onzuivere koper passen we machinaal nog een extra innovatieve bewerking toe. Hierdoor halen we er toch nog 50% zuiver koper uit, dat manueel door onze vingers glipte. Zo recupereren we alles maximaal.

Twee nieuwe grondstoffen

Na het scheiden houden we 2 grondstoffen over: koper- en kunststofgranulaat. Deze nieuwe grondstoffen verkopen we voor hergebruik in tal van industrieën.

 

Ons puur koper bevat 99,99% koper (Klasse 1) en ons onzuiver koper minstens 98,5% (Klasse 2).

Op zoek naar een makkelijke en propere oplossing voor je kabelafval? Vraag vandaag nog een container aan. Gratis vanaf 300kg/jaar of 1,5m3 oude kabels.